شهرهای هوشمند، تجسم رویایی در آینده نیستند بلکه به لطف راهکارهای نوآورانه و فناورانه و نیز اینترنت اشیا، در حال حاضر فعال و یا بهسرعت در حال گسترش میباشند. شهر هوشمند چارچوبی است که عمدتاً از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای توسعه، گسترش و ترویج شیوههای توسعه پایدار و با هدف رفع چالشهای رو به رشد شهرنشینی، ایجاد شده است.
اما تحقق شهرهای هوشمند، بدون آگاهی کامل مدیران یا تربیت نیروی انسانی متخصص بدون شک امکانپذیر نخواهد بود. استفاده از توان نیروهای متخصص بومی در کنار دانش و فناوری روز دنیا میتواند چشمانداز روشنی برای تحقق شهرهای هوشمند در کشور عزیزمان ترسیم نماید.
ازاینرو است که بر آن شدیم تا در مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران و دانشگاه تهران گامی هرچند کوچک در راستای تحقق این هدف مهم برداریم.
معرفی بوتکمپ شهر هوشمند
تعریف مسئله
شهر بهعنوان بستری برای زندگی انسانها که شامل کالبد و فضا هم است، باید بهگونهای هماهنگ و یکپارچه کنترل و مدیریت شود که ارتباط بین سه عنصر انسان، فضا و کالبد بهخوبی برقرار و مانا باشد و همگام با شرایط و فناوریهای روز دنیا، توسعه یابد. متأسفانه در کشور عزیزمان ایران، اغلب شاهد عدم وجود مدیریت شفاف و منسجم هستیم که یکی از نتایج آن، جزیرهای رخ دادن اقدامات است که بهطور ناهماهنگ و ناپایدار روی میدهند. مشارکت شهروندان نیز در زمینه مدیریت و توسعه شهر، بسیار کم است؛ چراکه بانک جامعی از اطلاعات شهر در اختیار شهروندان قرار ندارد و همچنین سازمانهای دولتی از بازخورد آنان نسبت به مسائل شهری، کمتر بهرهمند میشوند. همینطور در زمینههای محیطزیستی، به سبب عدم بهرهمندی کافی از تکنولوژی روز، منابع بهطور بهینه مورد استفاده قرار نمیگیرند و با انتشار آلودگی بسیاری مواجه هستیم که در سطح شهر و فراتر گسترش مییابند. لازم به ذکر است که عدم وجود نظام یکپارچهای جهت سازماندهی و ارتقای کیفیت کسبوکارهای اینترنتی که در این روزها با توجه به شرایط موجود(شیوع ویروس کرونا) بیشتر مورد اقبال مردم است، ضعف جدی دارد.
جهت رفع تمامی این چالشهای موجود در شهرها، نیاز به اتخاذ رویکردی نوین و متناسب با شرایط موجود بهخصوص ازنظر بومی میباشد. هوشمندی هرچه بیشتر شهر، پاسخ و رویکردی مناسب برای حل این مسائل میباشد و جهت گام نهادن در این مسیر، مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران و دانشگاه تهران، تصمیم به برگزاری بوتکمپ شهر هوشمند دارد؛ چراکه اهدافی نظیر افزایش نفوذ و انتشار فناوریهای حوزههای مختلف شهر هوشمند و هوشمندسازی در صنایع مختلف، افزایش آگاهی و توانمندیهای عمومی و تخصصی در حوزه شهر هوشمند، افزایش سهم تولید دانش در حوزه فناوریهای شهر هوشمند با رویکرد اقتصادی و بازار محور و افزایش حجم بازار و صادرات حوزه شهر هوشمند با برگزاری این بوت کمپ، محقق خواهد شد. همچنین با در نظر داشتن لزوم نقشآفرینی اجزای مختلف اکوسیستم استارتاپی، به دنبال حمایت از اشتغالآفرینی و خلق ارزش در حوزه اقتصاد هوشمند است.
هدف از برگزاری دوره
هدف از برگزاری بوت کمپ شهر هوشمند، ثبتنام 50 نفر و تشکیل پنج گروه 10 نفره است که درنهایت، 15 الی 20 نفر بهعنوان شاغلین نهایی در سه الی چهار گروه پنجنفره مشغول به کار میشوند.
همچنین انتظار میرود پس از اتمام بوت کمپ شهر هوشمند، شرکتکنندگان تواناییهای زیر را کسب یا مهارتهای خود را تقویت نموده باشند:
- درک مفاهیم و ایدههای شهر هوشمند
- شناخت مؤلفههای شهر هوشمند
- توانایی استفاده از مدلهای عملیاتی برای اجرای برنامه شهر هوشمند
- تحلیل مخاطرات مرتبط با شهر هوشمند
- ارائه راهحلهای مؤثر و خلاقانه برای کاهش هزینههای شهرهای هوشمند
- درک مسائل زیستمحیطی، انرژی، مسکن، بهداشت، غذا، و حملونقل در شهرهای هوشمند
- ارائه راهحل برای ایجاد پایههای اطلاعاتی مرتبط با خلاقیت، نوآوری و فناوری بهویژه در زمینههای مرتبط با راهبردها و دستورالعملهای موجود در سطح صنعت و دانشگاهها
- کسب دیدگاه کامل و استفاده از راهحلهای ترکیبی برای تجزیهوتحلیل دادههای شهر هوشمند
- توانمندی در ارائه راهبردهای کلان مرتبط با برنامهریزی، منطقهبندی و سیاستهای عمومی شهر هوشمند
- و درنهایت، تشکیل گروههای توانمند استارتاپی باقابلیت جذب سرمایه و حضور در رویداد دمودی دوشنبههای استارتاپی صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین ادامه فرآیند و کار تیمی در دانشگاه تهران در دورههای پیششتابدهی، شتابدهی و یا عقد قرارداد سرمایهگذاری
فرآیند برگزاری دوره
سرفصلهای آموزشی
بوت کمپ آموزشی شهر هوشمند، مخاطبین خود را قادر میسازد تا با بهکارگیری دادههای كلان تحلیلی شهری و برنامه سیستمهای جدید شهری برای ارتباطات جوامع شهری پرجمعیت که شامل چارچوبهای حملونقل، رفاه، تغذیه، زندگی و کار میباشند، مشکلات مناطق شهری را درک کنند. چیدمان این چهارچوبها باید یکپارچه، در دسترس و قابل تنظیم و بازسازی باشد.
بوت کمپ به مدت 10 هفته در روزهای چهارشنبه (8 ساعت)، پنجشنبه (8 ساعت) و جمعه (4 ساعت) مجموعه به مدت 200 ساعت برگزار خواهد گردید که طبق برنامه، حدود 150 ساعت بحث آموزش، تیمسازی و منتورنیگ و 50 ساعت جهت افتتاحیه، اختتامیه، داوری و سایر موارد در نظر گرفتهشده است.
مخاطبین دوره
مخاطبین بوتکمپ شهر هوشمند، افرادی هستند که در ادامه نامبرده شدهاند و نحوهی اطلاعرسانی و کانالهای ارتباطی با آنان، فضاهای مجازی مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران و سازمانهای همکار است.
- مدیران و سیاستگذاران دولتی با حوزههای فعالیت مرتبط به اقتصاد جدید شهری، طراحی شهری و یا نوآوری
- مدیران و راهبران کسبوکارهای نوآورانه
- مدیران و متولیان بخش خصوصی و شرکتهای تجاری
- مدیران و متولیان شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای صنایع خلاق
- مدیران و متولیان شرکتهای نوپا و استارتآپها
- سرمایهگذاران مالی و کارآفرینان
- مهندسین، طراحان و برنامهریزان شهری
- دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط با شهرسازی و شهر هوشمند
- دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات
- دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط با الکترونیک و برق
- کلیه افراد علاقهمند به مباحث شهر هوشمند و هوشمندسازی
فرآیند پذیرش متقاضیان
با توجه به موضوع بوتکمپ که شهر هوشمند است که گروههای سنی و تحصیلی بسیاری را درگیر میکند، پذیرش متقاضیان شرایط سنی و تحصیلی خاصی ندارد و عموم مردم در جهت شرکت در این دوره، قادر به ثبتنام هستند.
نحوه تعریف پروژه
رویکرد حل مسئله چالشهای سازمانی از طریق ریوس پیچ است و کلیه حوزههای مرتبط با شهر هوشمند اعم از اقتصاد هوشمند، محیطزیست هوشمند، زیرساخت هوشمند، مدیریت هوشمند، زندگی هوشمند، آموزش هوشمند و حملونقل هوشمند از پروژههای تعریفشده در این بوتکمپ هستند.
نحوه ارزیابی شرکتکنندگان پس از اتمام دوره
معیارهای ارزیابی شرکتکنندگان با توجه به چالشهای مطرحشده و ساخت نمونه محصول اولیه (MVP) و با رأی داوران صورت میگیرد.
فرآیند کاریابی
با توجه به کیفیت دورههای آموزشی و اساتید حاضر در این بوت کمپ، انتظار میرود گروهها و استارتاپهای متنوع و باکیفیت همراه با نمونه محصول اولیه (MVP) پس از برگزاری باکیفیت این رویداد، به شرکتها و سازمانهای دارای مسئله و چالش معرفیشده و یا در صورت نیاز در دانشگاه تهران، فرآیند شکلدهی، شتابدهی و سرمایهگذاری را سپری کرده تا توانایی ورود به بازار را به دست آورند. همچنین موارد ذیل، ازجمله دستاوردهای این بوتکمپ است که در راستای استخدام شرکتکنندگان تحقق مییابد:
- تشکیل گروههای استارتاپی در حین برگزاری بوتکمپ و حمایت در صنایع مختلف
- برگزاری جلسات با حامیان، شتابدهندگان و سرمایهگذاران در صورت موفقیت اولیه در بوتکمپ شهر هوشمند و ایجاد ارتباط با صنایع مختلف
- برخورداری گروههای برتر از حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، دانشگاه تهران، مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران
- دوشنبههای استارتاپی شهر هوشمند با همکاری صندوق