شهرهای هوشمند از فناوری و دادهها برای افزایش بهرهوری، توسعه اقتصادی، پایداری و کیفیت زندگی شهروندان در مناطق شهری استفاده میکنند. به ناچار، فناوریهای پاک باعث توسعه شهرهای هوشمند از جمله انرژی، حمل و نقل و بهداشت میشوند. مفهوم شهر هوشمند بلندپروازانه است و با استانداردها اصلاح میشود. از استانداردها برای کمک به تنظیم عملکرد شهرهای هوشمند و کمک به تعریف یک شهر هوشمند استفاده میشود. شهرهای هوشمند باید توسط مقامات و سازمانهای ملی و بینالمللی به رسمیت شناخته شوند تا پیشرفت جامعه را ارتقا دهند. مقالات تحقیق و بررسی بسیاری در مورد شهرهای هوشمند وجود دارد. با این حال، در ادبیات فعلی به ندرت استانداردهای فنی مورد بحث قرار میگیرند. این بررسی در ابتدا مطالعه تعاریف و دامنه شهر هوشمند را ارائه میدهد. استانداردهای معروف شهر هوشمند برای شناخت بهتر مفهوم شهر هوشمند ارائه خواهد شد. استانداردهای کاملاً مشخص امکان مقایسه معنیدار در بین اجرای شهرهای هوشمند را فراهم میکند. اینکه چگونه ابتکارات شهر هوشمند، یک شهر را هوشمندتر کرده و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد، برای کشورهای مختلف مورد بحث قرار خواهد گرفت. این بررسی برجسته میکند که استانداردهای فنی برای پیادهسازی شهرهای هوشمند، مهم است. این مقاله به عنوان راهنمایی برای پیشرفتهای اخیر استانداردهای شهرهای هوشمند عمل میکند.
برای هوشمند شدن یک شهر، منابع مختلفی از دادهها از طیف وسیعی از فعالیتها و دامنههای شهری باید به هم متصل شوند تا فرصتهایی را برای ایجاد نوآوری در شهروندان امروزی نشان دهند که Deloitte شش حوزه اصلی را در این راستا معرفی میکند:
- انرژی و محیط زیست
- اقتصاد
- ایمنی و امنیت
- سلامتی و زندگی
- تحرک
- تحصیل و دولت
به همین ترتیب، Giffinger و همکاران، شهر هوشمند را دارای شش دامنه توصیف میکنند:
- اقتصاد هوشمند
- افراد هوشمند
- حکمرانی هوشمند
- تحرک هوشمند
- محیط هوشمند
- زندگی هوشمند
استانداردهای بینالمللی برای شهر هوشمند
- استاندارد بینالمللی ISO
ISO یک سازمان جهانی غیر دولتی و مستقل است که 164 نهاد استاندارد ملی در آن عضو هستند. هدف آن به حداقل رساندن تنوع در تعاریف فنی است. استانداردهای ISO در زمینههای مختلف اعمال میشود:
- مدیریت کیفیت
- مدیریت محیط زیست
- امنیت IT
- مدیریت انرژی
- سلامت و ایمنی
- ایمنی مواد غذایی
- استاندارد بینالمللی IEC
IEC سازمان پیشتاز جهانی برای زمینهسازی و انتشار استانداردهای بینالمللی برای فناوریهای الکترونیکی، الکتریکی و مربوطه است. آنها به طور گسترده در سطح منطقهای یا ملی پذیرفته شدهاند و توسط تولیدکنندگان، سازمانهای تجاری، خریداران، مصرفکنندگان، دولتها و سایر علاقهمندان کمک میکنند. استانداردها به محققان، صنعت، تنظیمكنندگان و مصرفكنندگان در سطح جهان كمك میكنند تا به تجربهای بهینه دست یابند و نیازهای متقابل كشورهای مختلف را برآورده كنند. استانداردها یكی از مبانی اساسی برای از بین بردن موانع فنی تجارت را ایجاد میكنند.
- استاندارد بینالمللی ITU
ITU آژانس سفارشی سازمان ملل برای ICT است و اتصال جهانی شبکههای ارتباطی را امکانپذیر میکند. ITU مدارهای ماهواره ای بینالمللی و طیف رادیویی را مدیریت میکند، استانداردهای بینالمللی را ایجاد میکند که اجازه میدهد فنآوریها و شبکهها به طور مداوم به هم متصل شوند و هدف آن افزایش دسترسی ICT برای جوامع جهانی است.
- استاندارد بینالمللی IEEE
علاوه بر سه سازمان فوق، موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) استانداردهای بینالمللی را برای شهرهای هوشمند نیز تدوین کردند. یکی از شناختهشدهترین استانداردهایIEEE ، خانواده IEEE 802 است که در اوایل دهه 1980 تأسیس شد و شبکههای محلی و کلانشهرها را پوشش میدهد. در سالهای اخیر، IEEE انجمن شهرهای هوشمند IEEE را تأسیس کرده است که جوامع فنی و سازمانها را برای پیشرفت در زمینه فنآوری شهرهای هوشمند به نفع جامعه و تعیین استاندارد جهانی در این زمینه گرد هم آورده است.
Reference: A Review of Technical Standards for Smart Citie, 2020