پروژه‌های آزمایشی شهر هوشمند

  • پروژه‌های آزمایشی شهر هوشمند در آفریقا
  • Kenya

Konza  شهری هوشمند با یک شبکه ICT شهری متصل خواهد بود که اتصالات خدمات شهری و مدیریت کارآمد آن خدمات را در سطح وسیعی فراهم می‌کند. این شهر چهار سرویس اصلی زیر را بهم متصل خواهد کرد:

  • خدمات زیرساختی شامل حمل و نقل، خدمات عمومی، ایمنی عمومی و محیط زیست
  • خدمات شهروندی از جمله دسترسی و مشارکت.
  • خدمات شهری شامل اطلاعات، برنامه‌ریزی و توسعه شهر
  • خدمات تجاری از جمله خدمات پشتیبانی برای تجارت محلی
  • South Africa

اسلاوا و اوكوچایم، روندهای دگرگون‌كننده وسیع‌تری را كه در آفریقا در حال وقوع است، بررسی كردند و چشم‌انداز شهرهای آینده آفریقا را توسعه دادند. نویسندگان، همسویی جنبه‌های مهم مفهوم شهر هوشمند با برنامه 2063 اتحادیه آفریقا را نشان دادند. عوامل متعددی می‌توانند بر روند تحول تأثیر بگذارند از جمله:

  • متعادل‌سازی بعد قدرت پروژه‌های شهر هوشمند در آفریقا
  • دوگانگی تقسیم مناطق روستایی از فضاهای شهری باید کاهش یابد
  • اتخاذ سریع فن‌آوری برای اجرای یک شهر هوشمند

آزمایشگاه تحرک هوشمند Stellenbosch به توسعه Stellenbosch کمک می‌کند تا اولین حمل و نقل متمایل به شهر هوشمند در آفریقای جنوبی باشد. این آزمایشگاه به برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های تحرک مدل شهر هوشمند کمک می‌کند. این برنامه‌ها شامل پارکینگ برای توزیع پیشرفته وسیله نقلیه، سیستم کنترل لحظه‌ای حمل و نقل و طرح‌های اشتراک دوچرخه، خدمات اطلاعاتی برای مسافران و سیستم عامل‌های برنامه‌ریزی حمل و نقل است.

  • پروژه‌های آزمایشی شهر هوشمند در آفریقا
  • China

پروژه Alibaba’s cloud، City Brain ، از داده‌های جمع‌آوری شده ویدئویی در چراغ‌های راهنما برای جلوگیری از مسدود شدن مسیر در Hangzhou چین استفاده می‌کند. مدیریت حمل و نقل 92٪ دقیق‌تر در تشخیص تخلفات خودرویی عمل می‌کند و به وسایل نقلیه اضطراری کمک می‌کند تا 50٪ سریعتر از قبل به مقصد برسند. این پروژه، استانداردهای بین‌المللی متعددی را برای تأمین امنیت از جمله ISO 27001 و ISO 20000 اتخاذ کرده است.

 

  • Dubai

ابتکار هوشمند دبی، سطح زندگی شهروندان دبی را بهبود می‌بخشد. بیش از 130 طرح مشترک با نهادهای دولتی و بخش خصوصی با همکاری مشترک وجود دارد. نمونه‌هایی از ابتکارات شامل ابتکار Dubai Data ، استراتژی Blockchain دبی، Happiness Agenda، نقشه راه دبی و استراتژی Dubai Paperless است. Khan و همکاران، بهترین روش‌های مرتبط با شهر هوشمند دبی و جهانگردی هوشمند را شناسایی کرد. این شهر دارای مقدار زیادی داده بود که غیر سازمان‌یافته، بدون ساختار و روابط بسیار ضعیفی بود. ابتکار Dubai Data، استراتژی دبی هوشمند و مولفه‌های های اصلی قابل اجرا را تقویت می‌کند که امکان تبادل علمی داده‌ها و اطلاعات را فراهم می‌کند و ارتباط مداوم را برای بخش‌های خصوصی و دولتی مدرن می‌کند. ابتکار به اشتراک‌گذاری داده‌ها توسط استانداردهای بین‌المللی و بهترین روش‌ها برای تبادل امن، بی‌نقص و منصفانه داده‌ها مدیریت خواهد شد.

  • Hong Kong

دامنه‌های شهر هوشمند هنگ کنگ شامل تحرک هوشمند، زندگی هوشمند، محیط هوشمند، مردم هوشمند، دولت هوشمند و اقتصاد هوشمند است. GovCloud  و Big Data Analytics Platform نسل بعدی زیرساخت‌های ابری فعلی دولت را مدرن کرده و معماری برنامه جدیدی را پیاده‌سازی می‌کنند. دفاتر اداری و دپارتمان‌ها می‌توانند توسعه و ارائه خدمات دولت دیجیتال شامل تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ و برنامه‌های هوش مصنوعی را تسریع کنند. هیچ اطلاعاتی در مورد استانداردهای اتخاذ شده در نسل بعدی GovCloud و بستر بزرگ تجزیه و تحلیل داده‌ها وجود ندارد. Ma  و Lam روابط متقابل بین چندین موانع برای پذیرش داده‌های آزاد را بررسی کردند و توصیه‌های عملی برای بهبود توسعه سیاست داده‌های باز برای شهرهای هوشمند را پیشنهاد دادند.

  • Japan

اتحادیه هوشمند جامعه ژاپن مرجع اصلی جوامع هوشمند در ژاپن است. 259 عضو در اتحادیه جامعه هوشمند ژاپن وجود دارد که متشکل از مشاغلی از بخش‌های تولید برق، گاز، تأمین گرما و آب، اطلاعات و ارتباطات است. این اتحادیه همچنین چهار گروه کاری به شرح زیر ایجاد کرده است:

گروه بین‌المللیStrategy Working: سیاست‌های توسعه فناوری و بازار مربوط به جوامع هوشمند را تعیین می‌کند و اطلاعات را با اعضای اتحادیه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی به اشتراک می‌گذارد. این گروه، استراتژی‌هایی را برای کمک به مشارکت مشاغل ژاپنی در توسعه جامعه هوشمند در سراسر جهان ایجاد می‌کند.

گروه کار استانداردسازی بین‌المللی: در زمینه‌های مختلف با همکاری وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن برای دستیابی به استانداردسازی شبکه بین‌المللی هوشمند، فعالیت‌های خود را تسریع می‌کند. این گروه، تحولات جهانی در مورد استانداردسازی شبکه هوشمند را بررسی می‌کند و انطباق را در توسعه استاندارد بین‌المللی Roadmap Working Group  تشویق می‌کند، نقشه‌های توسعه فناوری هوشمند جامعه را تدوین می‌کند. این گروه با ایجاد سناریوهایی برای جوامع نسل بعدی که در آنها فناوری‌های شبکه هوشمند اجرا شده است، از توسعه فناوری پشتیبانی می‌کنند.

  • پروژه‌های آزمایشی شهر هوشمند در اروپا
  • Barcelona

Bakici و همکاران، شهر بارسلونا را مورد بررسی قرار داد و ابتکار شهر هوشمند آن، از جمله پیامدهای سیاست شهری آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. این مقاله تحولات بارسلونا را در زمینه‌های مدیریت شهر هوشمند، رانندگان، گلوگاه‌ها، شرایط و دارایی‌ها تحلیل می‌کند. نویسندگان ضمن در نظر گرفتن آزمایشگاه‌های زنده، Open Data، خدمات الکترونیکی، مناطق هوشمند، ابتکارات و زیرساخت‌ها ، مدل شهر هوشمند بارسلونا را توصیف کرده و عوامل اصلی استراتژی شهر هوشمند را مورد بررسی قرار دادند. مدل شهر هوشمند بارسلونا از چهار حوزه شامل حکمرانی هوشمند، اقتصاد هوشمند، زندگی هوشمند و مردم هوشمند تشکیل شده است. منطقه 22 بارسلونا یک نقطه مرکزی برای نوآوری و توسعه اقتصادی است، زیرا شرکت‌های کوچک و متوسط از این منطقه به عنوان بستری برای آزمایش فناوری‌های جدید استفاده می‌کنند.

  • Romania

پاپ و پرو، تیان رویکردهای اجرای شهرهای هوشمند مختلف رومانی را مطالعه کرد. شهرهای مورد توجه شامل کرایووا، ناپوکا، سیبیو و تیمیسوارا است. همه شهرهای هوشمند رومانی از طریق برنامه‌های تلفن همراه به شهروندان اطلاع می‌دهند تا زمان واقعی هر ایستگاه حمل و نقل عمومی را در زمان واقعی به آنها اطلاع دهند. در کلوژ-ناپوکا، کرایووا، و تیمیسوارا، مراکز مدیریت سیستم برای نظارت بر چراغ‌های جاده استفاده می‌شود. علاوه بر این، سیستم‌های پارکینگ در دسترس شهروندان است که می‌توانند هزینه پارکینگ را با سرویس پیام کوتاه پرداخت کنند و تعداد آنها را مشخص کنند. استانداردهای بین‌المللی درباره نحوه مدیریت و دستیابی به خدمات مورد بحث قرار نگرفتند. انجمن رومانی برای شهر هوشمند، مرجع اصلی صنعت شهر هوشمند در رومانی است که متشکل از متخصصان صنایع مختلف است. این انجمن همچنین توسط بیش از 200 شریک ملی و بین‌المللی پشتیبانی می‌شود. این انجمن با هدف ایجاد جوامع خلاق هوشمند در رومانی و دستیابی به این هدف از طریق توسعه فعالیت‌های مربوط به اکوسیستم شهر هوشمند انجام می‌شود. این انجمن، 8 استاندارد بین‌المللی ISO را در قانون معرفی کرده است.

  • Sweden

یکی از اهداف استکهلم، دستیابی به اهداف زیست‌محیطی و همکاری کارآمد بین ذینفعان مختلف از جمله بخش خصوصی و دولتی است. Kista Science City، مکان مهمی برای تحقیقات ICT و توسعه مشاغل برجسته ICT از جمله IBM و Ericsson  در دهه 1970 در Kista مستقر شدند و بیش از 1000 شرکت ICT دیگر به آن پیوسته‌اند. این شهر میزبان یکی از خوشه‌های ICT و بزرگترین مناطق تجاری شهری در جهان است. روبرت یک شبکه محلی برای برنامه‌ریزی سفر را بررسی کرد که احتمالاً تقاضای سفر در آینده از ظرفیت سیستم حمل و نقل فراتر خواهد رفت.

  • United Kingdom

Caird  وHallett  توصیف کردند که موسسه استاندارد انگلیس (BSI) با ISO همکاری زیادی در زمینه استانداردهای شهرهای هوشمند و معیارهای عملکرد شهری ایجاد کرده است. BSI ، سازمان برتر در توسعه استانداردهای شهر هوشمند و معیارهای عملکرد شهری در انگلستان است. PAS، جزئیات درک همزمان صنعت از تعاریف و اصطلاحات شهر هوشمند در انگلستان را برای کمک به توسعه بنیادی مستحکم برای استانداردسازی قریب‌الوقوع و اقدامات خوب ارائه می‌دهد. PAS 180، همچنین با تعیین زبان مشترک برای طراحان، توسعه‌دهندگان، مشتریان و تولیدکنندگان به درک بهتر شهرهای هوشمند کمک می‌کند. PAS 180، شرایطی را برای شهرهای هوشمند تعریف می‌کند که شامل مفاهیم شهر هوشمند برای زیرساخت‌ها و اجزای مختلف سیستم است. این فرایندها، مواد، برنامه‌ها و روش‌ها را پوشش می‌دهد. PAS 181 یک چارچوب شهر هوشمند برای رهبران شهر است که می‌توانند استراتژی‌های شهر هوشمند را ایجاد و ارائه دهند که می‌تواند به تغییر توانایی شهر آنها برای رویارویی با چالش‌های قریب‌الوقوع و تحقق آرزوهای بالقوه آن کمک کند. چارچوب شهر هوشمند مبتنی بر اقدامات خوب فعلی است و مجموعه‌ای از کارهای قابل اطمینان و قابل تکرار است که رهبران شهر می‌توانند از آنها برای ایجاد و اجرای برنامه‌های شهر هوشمند خود پشتیبانی کنند. این چارچوب انتظار ندارد که یک مدل متناسب برای همه شهرهای انگلستان را توصیف کند.

  • پروژه‌های آزمایشی شهر هوشمند در آمریکای شمالی و جنوبی
  • Brazil

Macke و همکاران توصیف کردند که شهر کوریتیبا، جنوب برزیل یک شهر سبز، فراگیر و قابل زندگی است. این ده شهر برتر هوشمند در جهان است. کوریتیبا چندین برنامه پایداری شناخته شده دارد. برنامه‌ریزی هوشمند حمل و نقل، کوریتیبا را کمک کرد تا به شهری پایدار و استاندارد برای برنامه‌ریزی شهری کارآمد تبدیل کند. دستاوردهای این شهر در شش عامل برنامه‌ریزی شهری یکپارچه، مناطق دارای اولویت عابر پیاده، آگاهی از محیط زیست، سیستم مدیریت پسماند، سیستم حمل و نقل عمومی و عدالت اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. زندگی هوشمند را می‌توان با ارائه چهار عامل یعنی روابط اجتماعی- ساختاری ادغام جامعه، رفاه مادی و رفاه محیطی به دست آورد. استانداردهای بین‌المللی در کار مورد بحث قرار نگرفته است. افونسو و همکاران شاخصهای سرمایه برزیل را مطالعه کرد و یک مدل به نام مدل بلوغ شهر هوشمند برزیلی را توسعه داد تا امکان تبدیل پایگاه‌های داده عمومی به شاخص‌های مفید برای کمک به مدیران شهر در برنامه‌ریزی فراهم شود. نویسندگان ذکر کردند که استاندارد ISO 37120 100 شاخص عملکرد مختلف را برای شهرها فراهم می‌کند. این استاندارد از 17 مضمون، 46 شاخص اصلی و 54 شاخص تشکیل شده است که می‌تواند به تعریف سیاست‌های عمومی مبتنی بر حوزه‌های مختلف کمک کند.

  • Canada

چالش شهرهای هوشمند یک رقابت ملی است که برای همه شهرداری‌ها، دولت‌های محلی یا منطقه‌ای و جوامع بومی برگزار می‌شود. این چالش، جوامع را به اتخاذ رویکردی هوشمندانه به منظور ارتقای استانداردهای سطح زندگی شهروندان از طریق داده‌ها، نوآوری و فناوری متصل، ارتقا می‌دهد. هدف چالش پرداختن به چهار حوزه است:

  • برای دستیابی به نتایج برای ساکنان
  • توانمندسازی جوامع برای نوآوری
  • ایجاد مشارکت و شبکه‌های جدید
  • سود را به همه کانادایی‌ها منتقل کنید

ادمونتون یک تحول دیجیتالی تحت هدایت ساکنان را دارد که توسط شورای شهر پشتیبانی می‌شود. این شهر، استراتژی فناوری تجارت را ارائه داد، اولین نوع از این مدل در کانادا برای راهنمایی استفاده از داده‌ها، فناوری‌های مختلف و راه حل‌های تجاری برای ارتقا زندگی شهروندان، استراتژی شهر هوشمند، یک اکوسیستم نوآوری در دانشگاه، دولت، ساکنان و صنعت است که به استاندارد ISO 37106: 2018 پایبند است. این استاندارد راهنمایی برای رهبران در شهرهای هوشمند و جوامع در بخش‌های خصوصی، دولتی و داوطلبانه در مورد چگونگی ایجاد یک مدل عملیاتی مشترک، باز، دیجیتالی و شهروند محور برای شهرشان است که آینده‌ای پایدار را هدایت می‌کند. این استاندارد بر ایجاد شهرهایی تمرکز دارد:

  • نیازهای فعلی و آینده شهروندان را به عنوان محرک تصمیم‌گیری در زمینه سرمایه‌گذاری، برنامه‌ریزی و تحویل کل فضاها و سیستم‌های شهری ایجاد می‌کند.
  • ترکیب برنامه‌ریزی فیزیکی و دیجیتال
  • چالش‌های در حال ظهور را به روشی پایدار و منظم تعیین و پیش‌بینی کند
  • ایجاد تغییر در ظرفیت تحویل و نوآوری مشترک در مرزهای سازمانی برای شهر

 

  • United States of America

نیویورک برای تبدیل شدن به یک شهر عادلانه و هوشمند برای بهبود خدمات دولتی و استانداردهای زندگی شهروندان تمایل دارد. این تحول شامل چندین برنامه است، جایی که دولت مراکز رایانه‌ای را در مکان‌هایی با نرخ فقر بسیار متمرکز توسعه می‌دهد، بیش از 100 مرکز ایجاد شده است که با ایجاد فرصت‌های شغلی سطح سواد دیجیتال را بهبود بخشیده و کیفیت زندگی را افزایش می‌دهند. مراکز دیجیتالی در پارک‌ها، مراکز رایانه‌ای، مراکز اداره مسکن شهر نیویورک، مراکز تفریحی، کتابخانه‌ها و مراکز شهروندان سالخورده قرار دارند. ابتکار دیگر LinkNYC است که در سال 2014 توسعه یافته است. هدف این بود که یک شبکه WiFi با سرعت فوق‌العاده بالا برای اتصال کل شهر با سرویس اینترنت پرسرعت رایگان ایجاد کند.  این شهر بیش از 7500 اتصال ارتباطی با شبکه رایگانWiFi ، تماس‌های تلفنی داخلی و شارژ تلفن همراه نصب کرده است.

  • جمع‌بندی

یک شهر هوشمند نیاز به استفاده از فن‌آوری‌های جدید، از جمله زیرساخت‌های ICT قوی و دستگاه‌های حسگر دارد. نخست، این مقاله برخی از تعاریف جدید شهر هوشمند را مرور و شناسایی کرده است. تعریف یک شهر هوشمند به دلیل دامنه مورد نظر به عنوان مثال منطقه و جامعه درگیر در حال تکامل است. این مقاله سپس به بررسی شهر هوشمند از دید استانداردهای بین‌المللی می‌پردازد. مشخص شده است که در حال حاضر استانداردهای بین‌المللی متعددی برای توسعه یک شهر هوشمند در حال تدوین است و استانداردهای قدیمی در حال بازنگری هستند تا برای رفع نیازهای جامعه در حال حاضر مورد استفاده قرار بگیرند. شش دامنه شهر هوشمند از جمله انرژی هوشمند، سلامت هوشمند، آموزش هوشمند، تحرک هوشمند، اقتصاد هوشمند و حکمرانی هوشمند شناسایی شد. نياز است كه محققان و توسعه‌دهندگان شهر انواع مختلف استانداردهاي موجود و در حال توسعه را پذيرفته و براي ساختن شهري كارآمد و پايدار تلاش کنند. این بررسی مشخص کرد که استانداردهای بین‌المللی هنوز فراگیر نیستند. استانداردهای کاملاً مشخص امکان مقایسه معنی‌دار در بین اجرای شهرهای هوشمند را فراهم می‌کند. با وجود بسیاری از ارگان‌های استاندارد، چالش هایی وجود دارد که استانداردهای بین‌المللی توسط توسعه‌دهندگان و کاربران استاندارد توافق نکنند. این مقاله به عنوان راهنمای استانداردهای بین‌المللی برای محققان و توسعه‌دهندگان شهرهای هوشمند عمل می‌کند.

Reference: A Review of Technical Standards for Smart Citie, 2020