شاید یکی از مهمترین توسعههایی که بر مبنای واقعیت مجازی و افزوده صورت گرفت و نتیجهی خارقالعادهای در پی داشت، فناوری واقعیت ترکیبی (Mixed Reality) بود.
واقعیت ترکیبی حاصل از قرار گرفتن واقعیت مجازی و افزوده در کنار هم برای غرق کاربر در یک برنامه از پیش برنامهریزیشده است که اصل آن در دنیای واقعی قرار دارد. تفاوت بین تصاویر واقعی و مجازی دران سخت است و همهچیز دران از قوانین واقعی پیروی میکنند. در این واقعیت فرد میتواند بهصورت واقعی به اشیاء نزدیک و دور شود و زاویه خود را بهصورت واقعی با آن تنظیم کند. در این نوع واقعیت بر اساس لمس تغییر مییابد وگرنه همهچیز واقعی به نظر میرسد.
ادغام دنیاهای واقعی و مجازی به جهت تولید محیطهای جدید و تجسمهایی که درانها، اشیاء فیزیکی و دیجیتالی با یکدیگر همزیستی و تعامل بلادرنگ دارند. واقعیت ترکیبی نهتنها در دنیای فیزیکی یا دنیای مجازی واقع میشود، بلکه مخلوطی از واقعیت و واقعیت مجازی، شامل هر دو واقعیت افزوده (AR) و مجازی (VR)، میباشد. واقعیت ترکیبی با قرار دادن تصاویر پیچیده واقعیت مجازی در محیط واقعیت افزوده، این ترکیب را انجام میدهد. در حقیقت واقعیت ترکیبی نسخه اساساً بهبودیافتهای از واقعیت افزوده است.
گرچه شما میتوانید دستگاههای واقعیت ترکیبی را تحت عنوان واقعیت افزوده توصیف کنید، ولی واقعیت ترکیبی تعریف مشخصتری ارائه میدهد. میتوانید آن را تقریباً بهعنوآنیک زیرشاخه از واقعیت افزوده پیشرفته در نظر بگیرید، چنانکه MR، واقعیتی که شما میبینید را افزایش میدهد؛ اما به طرزی بسیار عمیقتر و یکپارچهشدهتر. AR یکلایهی افزوده بر روی واقعیتی که میتوانید ببینید فراهم میآورد، درحالیکه MR همهچیز را یکپارچهتر ترکیب کرده و میزان بیشتری از تعامل کاربر را فراهم میکند.
واقعیا ترکیبی می تواند با استفاده از تکنولوژی های VR و AR اشیای مجازی را به دنیای واقعی متصل کند و کاربر می تواند با اشیا مجازی تعامل داشته باشد برای درک بیشتر این مفهوم می توان به گزارش های هواشناسی اشاره کرد که در آن فرد گزارشگر با لمس کردن قسمتی، می تواند عملیات مختلفی از جمله ایجاد ابر، گرد و غبار و غیره را نمایش دهد.
کاربردها
از جمله کاربرد های واقعیت ترکیبی می توان موارد زیر را نام برد:
آموزش نظامی
از کاربردهای واقعیت های ترکیبی می توان آموزش سربازان نظامی را نام برد. از سال ۲۰۱۷ ارتش آمریکا در حال توسعه محیط آموزشی مصنوعی بوده است. برخی از اهداف ثبت شده در این شبیه سازی عبارت بودند از افزایش توانایی های شبیه سازی آموزش، دسترسی به محیط پیرامون به سایر سیستم ها و افزایش واقع گرایی. ادعا شده است که هزینه های آموزشی با محیط واقعیت ترکیبی کاهش می یابد. به عنوان مثال، با استفاده از محیط های ترکیبی می توان مقدار موشک های مورد استفاده در طول آموزش را کاهش دهد.
دورکاری
اگر شما بتوانید با استفاده از تکنولوژی واقعیت ترکیبی هر جایی که خواستید قرار گیرید، امکان اینکه از راه دور با شرکت و سازمان های بزرگ تعامل کنید بسیار ساده تر خواهد شد. به عنوان مثال یک کارمند معمولی با سخت افزارهای مرتبط می تواند در هر جایی از دنیا قرار گرفته و وظایف خود را انجام دهد. این در حالی است که شما از لحاظ زبان مادری و عدم تطابق آن با کارفرما هم مشکلی نخواهید داشت چرا که تکنولوژی واقعیت افزوده که در مقاله قبلی به آن پرداختیم می تواند در کسری از ثانیه زبان مادری شما را به هر زبانی تغییر دهد. که این امر باعث افزایش انعطاف در نیروی کار می گردد. یکی از مزیت های دیگر تکنولوژی واقعیت ترکیبی این است که شما می توانید با هر شرایط آب و هوایی که برایتان مطلوب است کار انجام دهید و دیگر نیازی نیست در محیط های کاری که اختلاف سلیقه وجود دارد به صورت فیزیکی حضور داشته باشید.
پزشکی
فناوری واقعیت ترکیبی در زمینه پزشکی هم برنامههای بالقوه فراوانی دارد به عنوان مثال شبیه سازی جراحی و سونوگرافی به عنوان یک تمرین برای متخصصین مراقبت های بهداشتی می تواند استفاده شود. ساده ترین نمونه استفاده از آن مدل های انسان می باشد که دانشجویان یا دکترای های تازه کار می توانند از آن استفاده کنند. مربیان می توانند از یک واقعیت ترکیبی برای شبیه سازی یک سناریوی زایمان استفاده کنند، دانشجویان یک رویکرد همه جانبه برای یادگیری درباره فیزیولوژی مادر و جنین و شرایط اضطراری نادر را و می توانند فرا گیرند. آموزش از راه دور جراحی توسط متخصصانی که درحال جراحی هستند، مطالعه آناتومی با استفاده از محیطهای واقعیت ترکیبی و استفاده از هولوگرامهای سهبعدی در یک محیط مجازی بجای نمودارهای دو بعدی در کتابهای درسی پزشکی، نمونههایی از تحولاتی است که واقعیت ترکیبی میتواند در زمینه آموزش و یادگیری پزشکی ایجاد کند.
صنایع
صنایع زیادی هستند که در آن ها نیاز به بررسی مدل های واقعی است. حال فرض کنید با استفاده از واقعیت ترکیبی بتوان مدل های سه بعدی را به صورت خیلی خوبی نمایش دهند، این امر باعث کاهش هزینه های آن صنعت خواهد شد و فرایند صحیح و خطا را کاهش خواهد داد.
هوانوردی
همان طور که اشاره شد اگر بتوان قبل از قرار گرفتن در شرایط واقعی با استفاده از مدل های مجازی بررسی های لازم صورت گیرد، باعث صرفه جویی در هزینه ها و زمان خواهد شد، این مدل ها درک بصری خوبی از محصول ، از جمله اندازه واقعی و جزئیات ساخت و ساز در اختیار شما قرار می دهد که همین امر باعث میشود که بررسی بهتری از قطعات داخلی را انجام داد.
معماری
در مقاله مربوط به واقیعت مجازی به کاربرد های این تکنولوژی اشاره شده، شرکت های معماری می توانند از ترکیب واقعیت ها برای پیش بینی این مسئله باشند که ساختمان در آینده چگونه ساخته خواهد شد و با استفاده از نرم افزار هایی مانند SketchUp Viewer و سخت افزار های مورد نیاز به مشتری خود این امکان را بدهند که قبل از ساخت ساختمان بتوانند منزل خود را ببینند این عملیات در اکثر شرکت ها با محصولات شرکت مایکروسافت از جمله هولولنز انجام می شود.
ارتباطات
اگر بتوان نقشه حرکتی هر شخص را ترسیم کرده ، و تصاویر را به صورت سه بعدی به فرد استفاده کننده از هولولنز ارسال شود آن گاه هر دو فردی که از هولولنز استفاده می کنند می توانند به صورت مجازی همدیگر را ملاقات کنند. تکنولوژی هولوپورتیشن که شرکت مایکروسافت رو آن کار می کند در آینده می تواند ملاقات مجازی افراد با یکدیگر را عملی کند. به عنوان مثال شما می توانید با دوستان خود که کیلومتر ها با شما فاصله دارند به صورت مجازی ملاقات داشته باشید.
سرگرمی
با استفاده از این تکنولوژی شما می توانید به تماشای مسابقات ورزشی، مشاهده آمار مسابقه یا ارتباط برقرار کردن با بازیکنان یا طرفداران آنها ی بدون اینکه حتی صندلیتان را ترک کنید بپردازید. این فناوری تحولات شگفتآوری را نیز در صنعت سینما رقم خواهد زد. تصور کنید که شما داخل یک فیلم بوده و با بازیگران سرشناس آن فیلم بتوانید ارتباط برقرار کنید.
آموزش و پرورش
استفاده از واقعیت ترکیبی در آموزش و پرورش توانایی دانشآموزان را در یادگیری و دریافت اطلاعات افزایش میدهد و در عین حال امکان شخصیکردن شیوه یادگیری آنها را فراهم میکند. با استفاده از نمایشها و شبیهسازیهای سهبعدی، دانشآموزان و دانشجویان میتوانند با اشیای مجازی ارتباط برقرار کرده و آنها را به نحوی که با مطالعات خودشان مرتبط است به کار بگیرند.
با ضمیمه کردن اشیای سهبعدی به کلاسهای درس برای برآورد اندازه، شکل یا سایر ویژگیهای آنها، دانشآموزان میتوانند چیزی را که درحال مطالعه آن هستند عمیقتر درک کنند.
واقعیت ترکیبی ویندوز
واقعیت ترکیبی ویندوز یا Windows Mixed Reality نامی است که کمپانی مایکروسافت به عنوان برند انحصاری خود در زمینه ی واقعیت ترکیبی انتخاب کرده است.واقعیت ترکیبی ویندوز یک پلتفرم یکپارچه همانند ویندوز است، اما با این تفاوت که کاربر برای استفاده از آن به هدست واقعیت ترکیبی نیاز دارد. در حقیقت ماهیت واقعیت ترکیبی ویندوز به عنوان یک پلتفرم به گونه ای است که انسان برای استفاده از آن ابزار لازم را در وجود خود ندارد و باید از هدست به عنوان واسط کمک بگیرد.
همه ی هدست های ساخته شده برای کار با واقعیت ترکیبی ویندوز به صورت مسیریابی درون به بیرون هستند. یعنی وقتی هدست را روی سر و چشم خود می گذارید، به راحتی متوجه می شوید که در حال نگاه کردن به کدام سمت هستید و برای این کار نیازی به سنسورهای خارجی ندارید. در هدست های رایج مانند Oculus Rift و HTC Vive از فانوس های مخصوص به عنوان سنسور خارجی استفاده می شود.
داشتن چنین قابلیتی بدین معناست که می توانید هدست VR را بردارید و در هر جایی که خواستید از آن استفاده کنید. البته مانند هر وسیله ی واقعیت مجازی دیگری، در این هدست ها هم فضای استفاده تقریبا باید به اندازه ی یک اتاق باشد اما دیگر نیازی به آماده کردن فضا نیست و می توانید هدست خود را هر جا دوست داشتید استفاده کنید نه فقط جایی که سنسورهای شما در آن جا نصب شده است. از طرف دیگر چون سنسوری در کار نیست لازم نیست نگران خارج شدن از حیطه ی پوشش سنسور باشید.
این هدست ها با وجود نامشان (هدست واقعیت ترکیبی ویندوز) طوری طراحی شده اند که با واقعیت مجازی استاندارد سازگار باشند. بیشتر اپلیکیشن هایی که با این هدست ها کار می کنند تجربه ی واقعیت مجازی را به کاربر می دهند.