به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، پس از برگزاری موفق دوره آموزش عمومی شهر هوشمند، مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران دوره آموزش عالی گردشگری هوشمند را با همکاری دانشگاه تهران و وزارت میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی در تاریخ ۱۴ و ۱۵ دیماه ۱۴۰۱ به مدت ۱۶ ساعت در وزارت میراثفرهنگی و گردشگری برگزار نمود.
در این دوره که بهصورت تخصصی به موضوع گردشگری هوشمند و ابعاد مختلف آن پرداخته شد، در ابتدا آقای دکتر امین فرجی ریاست محترم مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران درباره پایگاههای داده مکانی در گردشگری هوشمند مطالبی را ارائه دادند و عنوان نمودند که دادههای مکانی از اساسیترین ابزارهای هوشمندسازی است که با بهکارگیری آن در ابعاد هوشمندسازی بهخصوص گردشگری هوشمند، یکپارچهسازی دادههای جمعآوریشده توسط سازمانها و ارگانهای مختلف و همچنین دسترسی زمانهای مختلف و مراکز تحقیقاتی به این دادهها میتواند کمک کند تا در امور گردشگری هوشمند اقدامات مؤثری صورت گیرد و در نهایت امر از این طریق میتوان نرمافزارهایی طراحی نمود که علاوه بر شناسایی و معرفی منابع گردشگری کشور، به جذب گردشگران داخلی و خارجی، صرفهجویی در زمان، هزینهها و … منجر میگردد. همچنین موجب میگردد که دادههای بهروز و دقیقتری در دسترس سازمانها و مراکز تحقیقاتی قرار گیرد تا از این طریق تصمیمگیریهای مثبتی در جهت پیشرفت امور و سرعت بخشی اقدامات لازم صورت پذیرد.
آقای مهندس امین قریبی معاونت محترم مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران به تجارب و دستاوردهای کشورهای مختلف هوشمندسازی شهرها بهخصوص گردشگری هوشمند پرداختند و بیان نمودند شهرهایی مانند هلسینکی، دبی، سئول و … باتوجهبه موقعیت خود نیازها را اولویتبندی و در حل مسائل مهم اقداماتی اساسی انجام دادهاند. به طور مثال کشور کره توانسته با بهکارگیری دوربینها و سنسورهایی در سراسر شهری وضعیت ترافیک و عبور و مرور شهروندان و گردشگران را در شهرها مورد پایش و ارزیابی قرار دهد تا در صورت بروز مشکل یا حادثه، در کمترین زمان ممکن به گردشگران و شهروندان خدمترسانی نماید. همچنین بیان نمودند که با بررسی و بومیسازی طرحها میتوان گامی بهسوی هوشمندسازی شهری بهخصوص گردشگری هوشمند برداشت.
آقای دکتر مرتضی سلطانی نیز به استراتژیهایی که ما را در رسیدن به اهداف هوشمندسازی شهرها بهخصوص گردشگری کمک میکند مطالبی ارائه نمودند و فرمودند استراتژیهای هوشمندسازی باید بهگونهای باشند که جامعه بهصورت داوطلبانه آن را پذیرا باشد. علاوهبرآن، استراتژی به ما کمک میکند تا بستری برای گذار از شهرهای سنتی به و تبدیلشدن به شهرهای هوشمند مهیا گردد.
آقای دکتر بهزاد محمدیان به بحث بازیوارسازی طراحی رفتار در حوزه گردشگری پرداختند و بیان نمود که با دستیابی به اهداف و راهکارهایی که هر یک از این بازیها دنبال میکنند و موجب جذب افراد با سنین مختلف و فارغ از هرگونه تفاوت میگردد موجب میگردد تا آنها را در فضای واقعی به کار گیریم و از این طریق مقررات دستورالعملها، به افراد جامعه آموزش داده شود و از این طریق فرهنگسازی شود.
در دوز دوم نیز آقای دکتر جبار باباشاهی دررابطهبا منابع انسانی مطالبی را ارائه دادند و بیشتر به این موضوع اشاره نمودند که هوشمندسازی نیروی انسانی در رأس همه اقدامات و کارهایی که دررابطهبا هوشمندی صورت میگیرد قرار دارد و در وهله دوم فرآیندها و خدماتی که ما را به سمت هوشمندی هدایت میکند قرار میگیرد.
آقای دکتر تورج کریمی نیز دررابطهبا هوش تجاری مطالبی را ارائه نمودند و بیان نمودند که با کمک دادهها به تصمیمگیریها دررابطهبا تجارت سودآور اقداماتی مؤثر و مهم برداشته شده است و در حوزه گردشگری نیز هوش تجاری به ارائه خدمات باکیفیتتر کمک شایانی میکند و همچنین بیان نمودند که بهروز بودن دادهها میتواند کمک کند تا در زمان کمتری اقدامات لازم اجرایی شود و از خسارات وارده به تجارت و صنعت جلوگیری شود.
در انتها آقای دکتر هادی رضایی راد و خانم دکتر فاطمه خوانسار دررابطهبا نقش واقعیت مجاری در حوزه گردشگری هوشمند مباحثی را ارائه نمودند و بیان کردند که واقعیت مجازی میتوانند ذهنیت را برای گردشگران ایجاد کند که موجب جذب گردشگر بیشتر شود و با استفاده از راهکارهایی مانند VR، AI و … میتوان فضای شهری را بهطوری طراحی نمود تا افراد جامعه بهراحتی بتوانند در محیط شهری حضور پیدا کنند و نیازهای خود را برطرف سازند. خانم دکتر فاطمه خوانسار نیز بیان نمودند که بهکارگیری عکسهای سهبعدی از مکان گردشگری کمک میکند تا گردشگران بسیاری علاقهمند به حضور در آن مکان گردند که در نتیجه موجب رونق جذب سرمایههای گردشگری میگردد.