به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، بزرگداشت سالیانه روز ملی شهر هوشمند در تاریخ ۴ آذر ماه ۱۴۰۰ مصادف با روز بزرگداشت فارابی به واسطه نظریه آرمان شهر این فیلسوف، در سالن همایشهای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد.
اولین بزرگداشت روز ملی شهر هوشمند در روز پنجشنبه آذر ماه سال ۱۴۰۰ هجری شمسی مصادف با روز گرامیداشت حکیم فارابی، واعظ نظریه آرمانشهر در سالن همایش اتاق بازرگانی ایران برگزار گردید. در ابتدای این مراسم آقای دکتر امین فرجی، رئیس مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، ضمن معرفی این مرکز به عنوان مرجع شهر هوشمند در ایران و دبیرخانه کمیته ملی شهر هوشمند، بر نقش مشارکت و همکاری بازیگران این حوزه در تحقق و پیشبرد اهداف تحول هوشمند و هوشمندسازی با رویکرد ایرانی اشاره نمودند.
در ادامه آقای مهندس مهدی چمران، ریاست محترم شورای اسلامی شهر تهران، هوشمندسازی شهری را به عنوان یکی از مهمترین چالشهای اخیر شهرداری و شهر تهران بیان داشتند. ایشان با تاکید بر لزوم هوشمندسازی سازمانهای مختلف بالاخص شهرداری تهران، بر تاثیرات آن در حل بسیاری از معضلات شهری همچون آلودگی و ترافیک ناشی از تردد حضوری شهروندان در سطح شهر اشاره کردند.
از دیگر سخرانان این مراسم، جناب آقای دکتر سیروس وطنخواه ریاست مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، ضمن اعلام همکاری و حمایت مرکز تحول و پیشرفت ریاست جمهوری از مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، هوشمندسازی کشور را در جهت پیشرفت و تحول کشور امری ضروری دانسته و بر آن تاکید نمودند.
در بخش دیگر این مراسم مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، آقای دکتر محمد فرجود، همافزایی نهاد حاکمیت، قانونگذاری برای تحول دیجیتال، افزایش نقش دولت محلی و مشارکت شهرواندان را به عنوان چهار رکن اساسی در پیشبرد اهداف شهر هوشمند بر شمردند.
آقای مهندس حسین اسلامی، ریاست محترم سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران، شهر هوشمند را شهری مملو از فناوری اطلاعات ندانسته، بلکه آن را مکانی میداند که در آن شهر با راهحلهای دیجیتال برای اسکان و اشتغال کارآمدتر میشود. همچنین ایشان به نقش شهروند هوشمند به عنوان مهمترین بازیگر عرصه شهر هوشمند پرداخت و او را شهروندی خلاق، انعطافپذیر و مشارکتپذیر خواند.
«دستور کار شهر هوشمند»، «نقشه اکوسیستم شهر هوشمند» و «سامانه رتبهبندی شهرهای هوشمند» ۳ دستاورد رونمایی شده در این رویداد است.
امین قریبی، معاون مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران در این رویداد با اشاره به جزئیات این طرحها توضیح داد: «ما بررسیهای جامعی بر روی استانداردهای بینالمللی در حوزه شهرهای هوشمند اجرایی کردیم و بر اساس آن سامانهای را برای رتبهبندی در حوزه هوشمندسازی شهر راهاندازی کردیم».
وی اظهار کرد: «در سال آینده که قرار است جایزه شهرهای هوشمند اعطا شود، بر اساس رتبهبندی این سامانه خواهد بود».
قریبی، رونمایی از نقشه اکوسیستم شهر هوشمند را از دیگر دستاوردهای مرکز تحقیقات شهر هوشمند عنوان کرد و یادآور شد: «در این سامانه بانک جامعی از سرمایهگذاران، شرکتهای استارتآپی، بانکها و نهادهای مالی ایجاد شده است».
معاون مرکز تحقیقات شهر هوشمند، طرح سامانه هوشمند را نقشه راهی برای تحقق شهر هوشمند دانست.
یکی از بخشهای دیگر این رویداد، پنلهایی تحت عنوان پنلهای حکمروایی هوشمند و تحول هوشمند بود که با سخرانیهای آقایان دکتر مهدی علیان، مدرس دانشگاه و معاونت پژوهشی مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، مهندس علی اصغر قائمی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، دکتر گشتاسب مظفری دبیر کل مجمع شهرداران آسیایی، دکتر اسد الله راشدی، مدیر کل پارلمانی وزارت نیرو، دکتر مصطفی صفدری رنجبر عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، مهندس همایون یزدان پناه، مشاور و دستیار شهردار اصفهان در حوزه هوشمندسازی، دکتر شاپور نظرپور، رئیس سابق مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تهران، دکتر هادی رضایی راد، عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان، دکتر فرهنگ فصیحی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، مهندس محمود کریمی مدیرعامل پلنت، دکتر مصطفی امینی، پژوهشگر، مهندس هاتف خرمشاهی مدیر عامل گروه خرد، دکتر مهدی عربزاده یکتا، مشاور و استراتژیست حوزه دیجیتال و دکتر مصطفی مرشدی، پژوهشگر حوزه تحول دیجیتال و کارآفرینی، همراه بود.
ماحصل این نشستها در دو نکته اساسی خلاصه گردید، اول، تقدم حکروایی بر حکمرانی دولتهای ملی و محلی، و دوم تاکید بر نقش و حضور فعال شهروندان به عنوان موثرترین و اصلیترین عامل هوشمندسازی شهر.
ان شا الله این رویداد به طور سالیانه و با بخشهایی همچون جایزه سال شهر هوشمند از سال 1401 برگزار خواهد شد.